De tompouce van de Hema moet toch te veganizen zijn?! Wat de Hema kan, kunnen wij ook, maar dan diervriendelijk! We hebben veel geëxperimenteerd en uiteindelijk een super recept ontwikkeld (vinden we zelf :-) )!
We weten nog steeds niet hoe we de tompouce moeten eten, zonder dat het een plakkerige kliederzooi wordt.... maar hij is er en hij is zo onwijs lekker!!!! En natuurlijk helemaal vegan. Dit recept willen we heel graag met jullie delen....
Laten jullie weten hoe jullie hem vinden?
Recept tompouces (8 personen)
Met dit recept krijg je 8 tompouces. Het lijkt heel veel werk, maar
eigenlijk maak je 3 onderdelen, die je later samenvoegt. Geloof me, het is de
moeite waard !
Ingrediënten
room
1,5 l sojamelk (vervang evt 200ml door sojaslagroom voor een romiger resultaat)
150 gr custard
200 gr suiker
3 zakjes vanillesuiker (dr Oetker
of verse vanille)
bladerdeeg
rol bladerdeeg (tante Fanny, o.m.
te koop bij Jumbo)
glazuur
220 gr poedersuiker
sojaroom, zoveel als nodig om een romig glazuur te maken
Paar druppels kleurstof (toko of dille en kamille, let erop dat er in
rode, roze en oranje kleurstof geen E120/karmijn/cochenille in zit,
want dat is van geplette luizen gemaakt)
Bereiding
room
Weeg 150 gr custard af. Breng 1,5 liter sojamelk samen met de suiker
aan de kook. Zet het vuur laag. Voeg 100 ml van de melk toe aan de custard.
Roer het mengsel totdat de custard echt klontvrij is. Voeg het mengsel al
roerend toe aan de melk. Zorg ervoor dat er geen klontjes ontstaan. (ik gebruik
hiervoor een keukenmixer op de hoogste stand waarbij het niet spat). Breng het
mengsel aan de kook. Als het kookt zet je het vuur laag en blijf je op de
laagste stand mixen. Laat het mengsel nog 3 minuten koken.
Giet het mengsel in een metalen ovenschaal en laat het afkoelen tot
kamertemperatuur. Het liefste roer je door de custard, zodat er geen vliesje op
komt. Dat vliesje zie je later terug in de room en dat heb je liever niet.
Doe de custard in een grote kom en klop het met de mixer totdat je een
echt homogene room hebt. Alle klontjes moeten eruit zijn, want anders kom je ze
later weer tegen. Ik klop zeker 10 minuten. Eerst op een lage stand en dan
steeds hoger. Als de room te dun is om op te spuiten zet je het mengsel maximaal
een half uur in de koelkast om weer wat op te stijven.
Voor een nog romiger resultaat kun je een deel van de custard vervangen
door sojaslagroom.
Bladerdeeg
Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat. Leg aan weerszijden van het
deeg 2 latjes die ongeveer 2x zo dik zijn als het deeg. Leg daarop een glazen
snijplank. Op deze manier kan het deeg beperkt omhoogkomen en krijg je een
homogene bladerdeeglaag. Bak het bladerdeeg totdat het goudbruin is. Haal het
uit de oven en laat op een rooster afkoelen. Als je het daarna niet direct
verwerkt, moet je het luchtdicht verpakken, zodat het knapperig blijft.
(Opm. Je kunt het ook zonder latjes doen, maar dan wordt de laag minder
luchtig. Je kunt het ook zonder snijplank doen. Je moet dan in het deeg prikken
met een vork, zodat de lucht bij het bakken ontsnapt. Je krijgt dan wel een
minder homogene bladerdeeglaag, wat lastiger is als je de tompouces verder gaat
opbouwen.)
Glazuur
Doe de poedersuiker, de sojaroom en evt kleurstof in een metalen kom.
roer goed door totdat de suiker is opgelost. Plaats de kom op een pannetje met kokend water en laat het mengsel au bain marie zachter worden. Zorg ervoor dat het glazuur stroperig is en dat je geen
suikerkristallen ziet. Voeg zo nodig room of poedersuiker toe als het glazuur
niet of juist te stroperig is. Houdt er hierbij rekening mee dat het, als het
afkoelt op de tompouces, ook weer dikker wordt en dat uitsmeren lastiger wordt.
Opbouwen van de tompouces
Snij het bladerdeeg in 2 gelijke helften. Als de room te stijf is, dan
klop de room zo nodig nog even zacht. Doe hem daarna in een spuitzak met een
grote spuitmond. Spuit de room gelijkmatig op één helft van het bladerdeeg.
Spuit de room in 2 lagen op. Het makkelijkste is om steeds eerst een rechthoek langs de rand te spuiten en daarna
de rechthoek op te vullen. Als je de twee lagen hebt gespoten leg je de
andere helft op de room.
Zorg ervoor dat het glazuur warm is en giet het over de tompouces. Je
kunt het beste strepen dicht bij elkaar gieten, zodat het glazuur mooi in
elkaar over vloeit.
Snijdt nu het geheel in 8 evengrote rechthoekige stukken.
Voordat je de tompouces gaat snijden kun je voor een extra strak
resultaat de randen er eerst afsnijden. Wat je eraf snijdt mag je natuurlijk
zelf opeten !
Zet daarna de tompouces nog een half uurtje in de koelkast zodat de
room opstijft. Het is het lekkerste om ze daarna direct op te eten, omdat ze
dan nog knapperig zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten